top of page

Zwangerschapsbegeleiding

Zwanger zijn is een bijzondere en spannende tijd. Vol veranderingen en de emoties die daarbij komen kijken. Jullie kindje is al aanwezig door het feit van de zwangerschap en door de bewegingen die voelbaar zijn. De aandacht die jullie voor jullie kind hebben begint al voor de geboorte.

 

Het contact, via bijvoorbeeld het aanraken van de buik, geeft jullie kind al het eerste vertrouwen. Na de geboorte herkent de baby dan ook de handen die hem aanraken, de hartslag van de moeder en de stemmen van de mensen die dichtbij zijn geweest. Met zwangerschapsbegeleiding neem je de tijd om aandacht te geven aan de baby in je buik, aan elkaar, je gezondheid en de voorbereiding op de bevalling. Ik begeleid jullie hier graag bij.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

Eerste fase: contact met elkaar

De begeleiding begint zodra jullie dat willen, idealiter wanneer de moeder het kindje voelt bewegen. Dit is meestal rond de 20 e week van de zwangerschap. Er zijn ongeveer vijf tot zeven sessies voor de geboorte.

Als partner (lees: vader of iemand die de moeder begeleidt bij de bevalling) leer je hoe je contact kan maken met jullie kind door je hand met aandacht op de buik te leggen. Het kind zal gaandeweg vertrouwd raken met deze aanraking. Je zal merken dat jullie kind soms naar je hand toekomt, als je daartoe de ruimte geeft. Niet zozeer door iets te doen maar eerder door aandacht te geven en te wachten, jullie kind kan zich dan als het ware in zijn hand nestelen. Dit is altijd een hele bijzondere ervaring.

 

Als moeder leer je hoe je optimaal ruimte kan maken voor het groeiende kind in je buik, je leert hierbij je bewust te worden van jou lichaamshouding zodat je jullie kind kan dragen met zo min mogelijk last. Naarmate je meer contact hebt met je kind en je eigen lichaam, zal de zwangerschap voor beiden comfortabeler aanvoelen. Ook als er last is, pijn, verdriet of ongemak is hier zorg en aandacht voor. De partner leert hierin ondersteuning te bieden.

Tweede fase: voorbereiden op de bevalling

Als moeder leer je hoe je de weeën op kunnen vangen met behulp van je partner en ervaren hoe je dichtbij elkaar kan blijven, ook als het moeilijk wordt of anders loopt dan verwacht. De partner leert hoe hij je kan helpen om tijdens het gehele geboorteproces met je aandacht en gevoel bij je eigen lijf, bij zichzelf, en bij het kind te blijven. Jullie krijgen praktische oefeningen hoe om te gaan met pijn tijdens de bevalling.

Derde fase: na de geboorte

Na de geboorte komen jullie nog één of meer keren terug, afhankelijk van wat voor jullie als ouders of voor jullie kind zinvol is. We bespreken hoe de geboorte is verlopen, hoe het herstel is gegaan en hoe het gaat tussen jullie als ouders en jullie kind. We staan stil bij het vinden van een nieuw evenwicht met elkaar. Het contact met elkaar, is de rode draad in de begeleiding. Als jullie kindje geboren is zijn er tal van waardevolle contactmomenten zoals het tillen, dragen, aanraken, voeden, troosten spelen etc. Het bewustzijn hiervan draagt bij tot het geluk wat jullie kindje zal brengen.

bottom of page